Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 05

“Volgend jaar doen we weer mee”

Grebbeberg Masters een succes onder CDC-werknemers

Circa 1700 Defensiemedewerkers en hun gewonde collega’s namen dit jaar deel aan de Grebbeberg Masters in Rhenen. Tijdens dit fiets- en loopevenement wordt geld ingezameld voor de zorg voor gewond geraakte militairen. Tijdens de tweede editie van de Grebbeberg Masters deden voor het eerst twee CDC-teams mee. 

“Vandaag tonen wij onze saamhorigheid met onze gewond geraakte collega’s”, stelde brigadegeneraal Martin Wijnen, commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade bij de opening van het evenement. “Zij hebben offers gebracht voor vrede en vrijheid en verdienen onze blijvende erkenning, waardering en kameraadschap. Vandaag doen wij dat door zij aan zij met elkaar te sporten.” 

GM
spacer2
lijn

Goede Doelen

Vanwege het 200-jarig bestaan van de landmacht stond de Grebbeberg Masters eenmalig in het teken van 2 goede doelen. Dit zijn Stichting Hulphond en het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds is een organisatie die zich inzet voor kinderen waarvan de ouders niet de financiële middelen hebben om hen te laten sporten.
Dit jaar werd meer dan 28.000 euro opgehaald.  “Met elke 250 euro kunnen wij een kind een jaar lang laten sporten, dus dit bedrag vinden wij fantastisch”, verzekerde de projectleider van het sportfonds Henk Folkers de deelnemers aan het einde van de dag. Generaal b.d. Peter van Uhm was namens Stichting Hulphond aanwezig met de pup Parbo, die hij zelf opleidt om als hulphond te dienen. De honden helpen mensen met lichamelijke beperkingen of therapeutische behoeften, waaronder militairen met een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Folkers en Van Uhm namen aan het einde van de dag een cheque ter waarde van 28.444, 43 euro in ontvangst. 

lijn
spacer2
GM

“Het is een zware en indrukwekkende klim”, zegt majoor Marcel Spaans, werkzaam bij de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Zijn team bestaat uit zes lopers en zes fietsers. De route van de Grebbeberg Masters voert langs de laatste rustplaats van meer dan 400 Nederlandse militairen, die hier in 1940 sneuvelden in strijd om de Grebbeberg. “Het is een mooie locatie,” vindt Spaans, “want we doen het immers uit betrokkenheid voor onze collega’s, die gewond zijn geraakt in uitzendgebied. Daar willen we respect voor tonen. Het gaat niet om winnen, maar om meedoen.”

spacer2
GB

‘Kom op dames!’, klonk het langs de weg als het team van Chantal Wilts voorbij flitste op de fiets. “De sfeer zat er gelijk goed in”, vertelt Wilts. Toen ze op internet de aankondiging van de Grebbeberg Masters zag, twijfelde ze geen moment. Binnen een dag trommelde ze haar collega’s op en waren ze het tweede team dat zich aanmeldde. Wilts en haar collega’s werken voor FABK. De dames houden zich bezig met het financieel beheer administratie van heel Defensie. “Er doen maar weinig dames mee met dit evenement en daarom vielen we op. Iedereen zwaaide naar ons en we werden hard aangemoedigd langs de kant. Gelukkig zijn we niet verlegen”, lacht Wilts. “Volgend jaar doen we weer mee.”