Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 05

Jouw foto

Rubriek jouw foto

Iets bijzonders meegemaakt en op de foto gezet? Stuur het resultaat naar de Pijler en misschien komt jouw foto in de rubriek Jouw foto. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie, Keesnan Dogger, voorziet de door de redactie uitgekozen foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je foto moet voor half juli bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs(je) van het CDC. 

Deze keer kozen we  voor deze zomerse plaat van Jeroen van den Brink, locatiemanager van Paresto op de Generaal Spoorkazerne te Ermelo. Hij fotografeerde deze vlinder tijdens een vakantie in Frankrijk en Spanje.

Close-up

Het fotograferen van kleine objecten is erg leuk om te doen. Met een speciale macrolens kun je sterk inzoomen op het onderwerp. Bij de meeste compactcamera’s is een macrofunctie standaard ingebouwd. Ook met je smartphone kun je behoorlijk dichtbij komen en prachtige resultaten krijgen.

Deze foto is een goed voorbeeld van een macrofoto. Het onderwerp komt fraai uit door de onscherpe achtergrond. Nog dichterbij had ik mooier gevonden. De vinger trekt nu te veel aandacht. Dat vind ik jammer. Het leidt de aandacht af van de vlinder.

Presenteren

Goed presenteren geeft een foto meerwaarde. Je kunt bijvoorbeeld een foto afdrukken en inlijsten. Als je de foto digitaal presenteert kun je bijvoorbeeld een digitale fotolijst gebruiken. De wijze waarop de foto van de vlinder wordt gepresenteerd vind ik niet passend. De foto is gekanteld waardoor er zwarte hoeken ontstaan. Het zou ook zo kunnen.

x
x
x

Tips voor macrofotografie:

  • Zoek een onderwerp met veel detail
  • Gebruik een rustige achtergrond
  • Probeer op ooghoogte van het onderwerp te komen