Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 05

“Touw oppakken, spanning zetten, daar gaan we”

Tekst Jack Oosthoek
Foto Herman Zonderland

Marine opnieuw winnaar Cadetten- en Adelborstenwedstrijden

De Koninklijke Militaire Academie in Breda was in mei voor twee dagen het sportieve ‘epicentrum’ van Defensie. Het opleidingsinstituut fungeerde als gastheer voor een diepgewortelde defensietraditie, de Cadetten- en Adelborstensportwedstrijden. Daarin nemen aanstaande officieren van alle krijgsmachtdelen elkaar op twintig sportonderdelen de maat. Net als in 2013 grijpt het KIM de beker. 

“Dit is misschien wel leuker dan topsport”

“Touw oppakken, spanning zetten, daar gaan we.” Aangevuurd door een horde toeschouwers zet het touwtrekteam van de KMA de hakken van de gevechtslaarzen in het gras. Dan ontrolt zich een zenuwslopende strijd die de KMA met 3-0 wint. “Bij het KIM zit het intellect, bij de KMA de spierkracht”, grinnikt een toeschouwer. Een grap die moet kunnen. De C&A-sportwedstrijden zijn niet alleen bedoeld om flink te sporten, maar ook om te socialiseren en om in een ontspannen sfeer plezier met elkaar te maken.

Dat neemt niet weg dat iedereen zich het snot voor de ogen sport. Na een pittige race grijpt ‘atletieker’ cadet-sergeant Bart Goedhart de titel op de 800 meter. Zijn kuitblessure speelde niet op en hij stelt zijn persoonlijk record scherper: van 2.09 min. naar 2.07 min. “Ik ben moe maar voldaan.”

Sinterklaascadeau

Tevredenheid ook bij luitenant-ter-zee 3 Manon Jansen. Met een worp van 8,67 meter wint zij het kogelstoten. De van origine handbalster doet op verzoek van het Korps Adelborsten mee aan het kogelstoten. Deze categorie sporters is binnen het korps even ver te zoeken als een ijsbeer in een woestijn. Jansen koestert de titel als een Sinterklaascadeau. “Maar”, benadrukt ze, “het leukste van alles is nog om aan de mooiste sportwedstrijd van het jaar mee te doen.”

Korporaal adelborst Nikita van Lierop denkt er ook zo over. Hoewel een ‘solo’-sporter, voelt ze zich in de KIM-ploeg als een vis in het water. “Iedereen moedigt elkaar aan.” Misschien wel daardoor snelt ze ogenschijnlijk als een hinde naar de titel op de 800 meter. In werkelijkheid ging het echter stroef, bekent ze naderhand. “Omdat ik in mijn vrije tijd aan atletiek doe, let iedereen op me. Dat legt best druk op me. Maar ik heb me wel bewezen, denk ik.” 

Te statisch

Dat kan van de zaalvoetbalsters van de KMA niet worden gezegd. Na een spannende strijd verliezen de Bredanaars na verlenging met 2-1 van het KIM. Volgens speelster cadet-marechaussee 2 Geeske Jeltsema van de KMA speelde haar team te statisch. Buiten op de sintelbaan volgt korporaal-adelborst Christel Meijer de C&A-wedstrijden met een brede glimlach. “De combinatie van sportiviteit en ‘socializen’ bevalt me goed.”

Bart Goedhart (links) tijdens zijn winnende race op de 800 meter.

De Cadetten en Adelborstensportwedstrijden staan bol van de saamhorigheid.

Nikita van Lierop (in het geel) stond tijdens haar race onder druk.

Tijdelijk kogelstootster Manon Jansen werpt de kogel acht meter weg.

Christel Meijer deed ook aan het verspringen mee.

Adelborst of cadet, iedereen moedigde elkaar aan.