Tekst tweede luitenant Rosalien van Damme
Foto korporaal 1 Hille Hillinga

Paresto bijt spits af met ‘contactloos’ betalen

Pinnen
x
Een symbool op de betaalautomaat laat zien dat je daar ‘contactloos’ kunt betalen. Dit symbool staat ook op je betaalpas.

Nog even en het doek valt voor de chipknip. Vanaf 1 januari 2015 kun je met dit middel nergens meer in het land betalen. Reden is dat het aantal betaaltransacties ermee al jaren afneemt. Wat nu? Michel Hauser, projectmanager van het Dienstencentrum Paresto waar iedereen met zijn chipknip voor het eten betaalt, vertelt wat er voor in de plaats komt. En welke consequenties dit heeft. 

Defensie bereidt zich al een half jaar voor op het ‘chipknip’-loze tijdperk. Op 6 mei beet de Bernhardkazerne in Amersfoort de spits af. Die dag betaalde de eerste defensiemedewerker daar ‘contactloos’. Het is de bedoeling dat heel Defensie in september met het nieuwe systeem werkt. Hoe het in het bedrijfsrestaurant van de Kromhout Kazerne in Utrecht gaat, waar niet Paresto maar Komfort de scepter zwaait? Dat wordt nog onderzocht.

line

Welk nieuwe betaalsysteem gaat Paresto gebruiken?

Hauser: “We hopen dat de mensen bij de kassa zoveel mogelijk ‘contactloos’ gaan betalen. Dit werkt het snelst. Maar pinnen kan ook."

line

Hoe werkt 'contactloos' betalen?

Hauser: “NFC zorgt ervoor dat een betaalautomaat bij de kassa contact maakt met je bankpas of mobiele telefoon waarmee je via een speciale ‘app’ ook kunt betalen. De technologie zit verwerkt in een speciale chip. De klant houdt zijn pinpas of mobiele telefoon op minder dan tien centimeter van het pinapparaat en betaalt vervolgens. Het bedrag wordt direct van zijn rekening afgeschreven, mits daar genoeg saldo op staat.”

line

Is Near Field Communication veilig?

Hauser: “’Contactloos’ betalen is volgens de banken even veilig als betalen met de pinpas. Volgens ABN AMRO maken wereldwijd miljoenen mensen van deze methode gebruik. Je kunt er bedragen tot 25 euro mee afrekenen, zonder je pincode te gebruiken. Boven 25 euro is dat wel nodig. Hetzelfde is het geval wanneer je per dag meerdere kleine bedragen pint en daarmee boven de 50 euro komt.” 

line

Wat gebeurt er met het saldo op mijn chipknip?

Hauser: “In 2014 kun je je chipknip eenvoudig via een oplaadpunt op nul zetten. Steek de pas in het apparaat en kies optie één: ‘terugstorten’. Het bedrag staat dan binnen drie dagen op je bankrekening. Na 1 januari 2015 blijft het saldo eigendom van de pashouder. Maar eenvoudig en snel afwaarderen via het oplaadpunt kan dan niet meer. Neem in dat geval contact op met je bank.”

line

Wat doet Defensie allemaal om ‘het nieuwe betalen’ mogelijk te maken?

Hauser: “Het ministerie moet meer dan driehonderd betaalautomaten aanpassen. Verder worden de chipknip-oplaadpunten losgekoppeld, omdat ze vanzelfsprekend overbodig worden. Daarnaast passen we de software van de kassasystemen aan om de omslag naar ‘het nieuwe betalen’ mogelijk te maken."

line
x
x

 'Contactloos' betalen, Near Field Communication (NFC) geheten, kan via een speciale chip die in de pas van onder meer ABN AMRO en ING zit. Je moet die pas, net als bij de andere banken, wel zelf aanvragen. Meer informatie vind je op de internetpagina’s van de banken. Zie ook: www.pin.nl en www.currence.nl.