Tekst Jack Oosthoek
Foto Evert Jan Daniëls

Cadetten lopen zich warm voor expeditie naar Kilimanjaro

Als alles goed gaat, wappert medio juli de vlag van de Nederlandse Defensie Academie op de top van hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro in Tanzania. Medio die maand verwacht een expeditie van 24 cadetten ‘Uhuru Peak’ (5.895 meter) te bereiken. 

De cadetten willen op de flanken van de Kilimanjaro hun conditie, marsvaardigheid, doorzettingsvermogen en persoonlijke vaardigheden verder verbeteren. Ook gaan ze na hoe het is om in een vreemde cultuur te werken. Stuk voor stuk zaken waar ze in en na hun KMA-tijd ook mee te maken krijgen. Cadet-vaandrig Wouter van Zwieten, samen met cadet-vaandrig Gilles van den Brand en collega-cadetten organisator van de expeditie: “De beklimming van de Kilimanjaro is een soort militaire oefening. Daarom hebben we een speciale projectgroep opgericht.” 

les
Cadet-vaandrig Van Zwieten, bedenker van de expeditie die hij samen met collega Van den Brand en andere cadetten leidt.

Gevaarlijke kanten

Van Zwieten komt met zijn plan, nadat hij met succes de Mont Blanc en de Elbroes in Rusland heeft beklommen. “Je leert in een expeditie om je op één doel te richten en samen te werken. Natuurlijk zitten er gevaarlijke kanten aan zo'n avontuur. Maar die trekken me ook wel”, vertelt hij. 

Waarom Van Zwieten het oog op de Kilimanjaro laat vallen, de hoogste ‘vrijstaande’ berg ter wereld? “Omdat je daar zonder al te grote gevaren tegenop loopt. We willen dat de expeditie zo veilig mogelijk verloopt. Tegelijkertijd moet er een uitdaging zijn. Daarom pakken we de moeilijke route naar de top. Daarnaast is het op de flanken van de Kilimanjaro stoffig en heet, en is de lucht er ijl. De klim houdt aanzienlijk meer in dan een stevige wandeling.” 

les
In het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg ervaren de expeditieleden wat ijle lucht met het lichaam ‘doet’.

Juiste fysieke niveau

Van Zwieten bespreekt zijn plannen eind 2013 met de leiding van de KMA die er ja tegen zegt. Hoewel ze moeten meebetalen, melden zich veel cadetten. Van Zwieten en Van den Brand stellen wel een voorwaarde: je moet het eerste deel van de Basis Militaire Opleiding goed hebben doorstaan. “Dan zit je op het juiste fysieke niveau voor de expeditie. Daarnaast kunnen we van cadetten die de basisopleiding hebben doorlopen meer verwachten als het gaat om verantwoordelijkheid nemen en dóórzetten.”

Na selectie blijven er 24 'klimmers' over. Om het overzichtelijk te houden, lopen ze straks in twee groepen de Kilimanjaro op.

druk
CML-specialisten bereiden de expeditieleden voor op een oefening in een druktank.

Sinds januari bereiden de 24 zich onder leiding van de Sectie LO/Sport van de Koninklijke Militaire Academie voor. Dat gebeurt onder meer met marstrainingen en door, met bepakking, trappen op- en af te lopen. Ook ervaren ze in drukcabines van het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg hoe het is om in een ijle atmosfeer te werken en wat dat met het lichaam ‘doet’. 

Bergen werk

Eind juni staat bij het Zuid Duitse Bad Reichenhall een bergtraining gepland. “Dan kijken we hoe iedereen er fysiek voorstaat”, vertelt Van Zwieten. Van den Brand: “Het kan zijn dat sommigen erachter komen dat hun conditie beter moet.”

Ook administratief moeten bergen werk worden verzet om de expeditie te regelen. Een hels karwei, weten Van Zwieten en Van den Brand, die veel overleggen met de Nederlandse defensieattaché voor Tanzania. “In de Afrikaanse cultuur duurt het lang voordat je antwoord op je vragen krijgt. Waarschijnlijk horen we pas vlak voor ons vertrek of we de Kilimanjaro bijvoorbeeld in ‘vlekkenpak’ mogen beklimmen. Anders doen we dat in burger. Maar we gaan in ieder geval.”

lijn
DGS

Expeditie ook voor het goede doel

De expeditie naar de Kilimanjaro staat ook in het teken van een goed doel, geld inzamelen voor De Gewonde Soldaat. Deze door Afghanistangangers opgerichte vereniging beoogt veteranen meer bekendheid in de samenleving te geven. Dat gebeurt met presentaties over leiderschap en doorzettingsvermogen, en door mee te doen aan sportevenementen. Zie www.degewondesoldaat.nl. 

lijn