Rubriek jouw foto

Iets bijzonders meegemaakt en op de foto gezet? Stuur het resultaat naar de Pijler en misschien komt jouw foto in de rubriek Jouw foto. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie, Keesnan Dogger, voorziet de door de redactie uitgekozen foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je foto moet voor half juni bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs(je) van het CDC. 

Dit keer koos de redactie voor de inzending van Renzo Versteeg. De senior adviseur/onderzoeker van de Divisie Personeel & Organisatie fotografeerde de Schiessentumpel. Dat is een waterval in het Müllerthal in Oost Luxemburg. Hij ligt in een natuurgebied dat bekend staat als het ‘Klein Zwitserland van dit land. Versteeg gebruikte een sluitertijd van twee seconden, als statief een rots. 

Vervreemdend effect

Volgens Dogger voegde Versteeg door een lange sluitertijd een ‘vervreemdend’ effect aan de foto toe. “Daardoor is het een mooie plaat geworden. Het lijkt wel alsof het water écht stroomt.” 

x
x

Om trilling en beweging te voorkomen, kun je de camera op de zelfontspanner zetten. Dan hoef je de ontspanknop niet in te drukken om een foto te maken.

De sluitertijd wordt meestal gebruikt om acties te ‘bevriezen’, vervolgt Dogger. Bijvoorbeeld als je sport fotografeert. Een lange sluitertijd kun je gebruiken om beweging te creëren. Hierbij een paar voorbeelden om het zelf eens te proberen.

Foto1

1 | Meetrekken

Beweeg met het onderwerp mee, zoals bij deze F-16. Kies een sluitertijd van bijvoorbeeld ¼ de of ⅛ ste seconde. Dit is geen wetmatigheid, je zult proefondervindelijk uit moeten vinden wat de juiste sluitertijd is voor het gewenste effect. Dergelijke foto’s zijn goed uit de hand te maken, dus zonder statief.

Foto2

2 | Zoomen

Tijdens de opname zoom je uit en gebruik je een lange sluitertijd. Dit is best lastig, maar geeft verrassend leuke effecten. De scherpte zal, zoals op deze foto, in het midden van het beeld liggen. Houd daar rekening mee als je je onderwerp ‘plaatst’.

Foto3

3 | Alles onscherp.

Een volledig onscherpe opname geeft een artistiek effect. Deze laat zien wat dit voor een fraai resultaat kan opleveren.