Op Nederland 2 is op 10 juni de documentaire ‘Adelborsten’ te zien. Hij gaat over de opleiding tot marineofficier aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. 

Regisseur Walter Stokman laat in ‘Adelborsten’ zien hoe de jongens en meisjes het eerste deel van hun opleiding ervaren. De opnamen beginnen tijdens hun opkomst in 2013 en eindigen na hun eerste zeereis. In de marine staat die ook wel bekend als ‘adelborstenreis’ of ‘bootjesreis’. 

Stokman legde onder meer het ‘inrouleren’ op het KIM vast, het bezoek aan de kapper, het uitdelen van de uitrusting, de eerste lessen marcheren, lessen rangen en standen, et cetera. Ook volgde hij de Maritieme Introductieperiode (MIP) op Texel en, zoals gezegd, de adelborstenreis. Die was op verschillende marineschepen, maar Stokman draaide alleen op Zr.Ms. Evertsen. In totaal filmde hij, verspreid over verschillende perioden, vier maanden. Overigens deed Stokman zijn idee voor ‘Adelborsten’ op tijdens commercials die hij eerder voor de marine maakte. 

‘Adelborsten’ is op 10 juni vanaf 20.25 uur te zien op, zoals gezegd, Nederland 2. Duur tachtig minuten. 

Bekijk hier de trailer. Meer informatie op www.walterstokmanfilms.com.