foto

Iets bijzonders meegemaakt en op de foto gezet? Stuur het resultaat naar de Pijler en misschien komt jouw foto dan wel in de rubriek Jouw foto. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie, Keesnan Dogger, voorziet de door de redactie uitgekozen foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je foto moet voor 6 mei bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs van het CDC. 

foto basis
Foto 1

De rubriek Jouw foto voor het aprilnummer leverde vier reacties op. Samen met Dogger koos de redactie voor de inzending van Peter Theuwissen, architect van de Dienst Vastgoed Defensie Noord. Op reis met de motor door Chili, belandde hij op een, zoals hij het omschrijft, ‘God verlaten hoogvlakte’ in de Andes, waar het nog koud was ook. (Foto 1).

1
Foto 2

Mooi contrast

Dogger vindt het een mooie foto, omdat je qua dieptewerking denkbeeldige lijnen in de verte ziet verdwijnen. Met het kleurgebruik zit het in de ogen van Dogger ook goed. “De oranje struiken in de voorgrond zijn mooi in contrast met de blauwe lucht en bergen op de achtergrond.” (Foto 2).

2
Foto 3

De inzender van de foto vraagt zich af wat de ‘dubbele maan’ betekent? “Dat zijn diafragmavlekken”, legt Dogger uit. “Ze worden veroorzaakt door lichtinval in de lens. Hierdoor ontstaat er een ‘overstraling’. De vlekken zijn niet helemaal rond, je ziet het aantal lamellen van het diafragma er in terug, in dit geval zes. Om het risico op diafragmavlekken zo klein mogelijk te maken, gebruik je een zonnekap.” (Foto 3).

3
Foto 4
4
Foto 5

Panorama-uitsnede

Om de foto nog interessanter te maken, adviseert Dogger hem om te zetten naar zwart-wit. Of maak er een ‘panorama-uitsnede’ van. (Foto 4 en 5). Dogger vindt het moeilijk om aan te geven welke foto hij de mooiste vindt. “Zoveel mensen, zoveel meningen.”