Blauwe Hap

Wanneer we honderd defensiemedewerkers de vraag zouden stellen: “Wat eet jij op woensdag tijdens de lunch?”, dan zal een aanzienlijk deel als antwoord geven: “Blauwe Hap!” Het is van oudsher een marinetraditie stammend uit de negentiende eeuw, maar wordt tegenwoordig op bijna alle militaire kazernes in Nederland geserveerd. Door Paresto. Dit is zo, maar een voorbeeld dat laat zien hoe verbonden Paresto is met Defensie. En die verbondenheid komt van twee kanten. Medewerkers van Paresto zijn heel loyaal naar Defensie en zijn er trots op om voor Defensie te werken. En Paresto zelf is inmiddels een merk an sich. Het is, na Sodexo, Compass en Albron de grootste cateraar van Nederland.

Maar het besluit is genomen: Paresto gaat outsourcen. Afgelopen maand heeft de directeur Paresto het verhaal aan zijn mensen verteld in roadshows. Een verslag hiervan staat in deze Pijler. Alleen als blijkt dat uitbesteding echt duurder is, zou de outsourcing nog tegengehouden kunnen worden. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kans dat dat gebeurt klein is.

Op 10 maart bracht minister Jeanine Hennis-Plasschaert een bezoek aan Parestomedewerkers op de Generaal-majoor Kootkazerne. De minister benadrukte dat ze waarschijnlijk geen populariteitsprijs kreeg voor de keuze van outsourcing. En ze had geen toverstokje om de ingezette weg terug te draaien. Ook ik heb geen toverstokje, maar weet door de werkbezoeken aan Paresto hoe vervelend deze beslissing is voor de mensen. De onzekerheid waarin jullie zitten, de emotie die er is bij de gedachte afscheid van Defensie te moeten nemen. Ik wens jullie daarbij heel veel sterkte.

Voor het CDC lopen er op dit moment drie sourcingstrajecten: de Uitbesteding Cateringdiensten Defensie, de omvorming van DVD naar het Rijksvastgoedbedrijf en het Defensiebreed Bewaking- en Beveiligingssysteem. Wij focussen ons op deze drie trajecten en zorgen ervoor dat ze goed doorlopen worden. Nieuwe onderwerpen zijn pas aan de orde na zorgvuldige overweging.

En de Blauwe Hap? Ik heb aan de projectleider gevraagd om als één van de eisen bij de uitbesteding op te nemen dat het bedrijf dat Paresto overneemt, op woensdag de Blauwe Hap blijft serveren.

Leonard Kok

Commandant CDC

x

Foto: Tijdens haar bezoek medio maart aan de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe, benadrukte minister Hennis-Plasschaert dat ze waarschijnlijk geen populariteitsprijs krijgt voor de keuze van outsourcing van Paresto. Rechts de commandant van het CDC, Leonard Kok. Foto sergeant-majoor Gerben van Es.