Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 02

Wagenpark op nieuw spoor

Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto Rob Gieling

Met een auto van de baas op pad wordt binnenkort een stuk gemakkelijker. Sommigen reisden de afgelopen jaren soms stad en land af om er één te bemachtigen. Straks staan de auto’s op circa vijftien minuten afstand van je werkplek paraat. Inchecken met je Defensiepas en gáán. Projectleider Poolen Niet Operationeel Dienstvervoer (PNOD), luitenant-kolonel Jaap de Graaf, legt uit wat de reden van deze reorganisatie is.

Kan iedereen een dienstauto gebruiken?

“Ja. Iedere Defensiemedewerker met een B-rijbewijs kan voor een dienstreis de pool met civiele dienstauto’s gebruiken.”

Uit wat voor type auto’s kun je kiezen?

“Een personenauto, een combo met kleine laadbak en een achtpersoonsbusje. In totaal hebben we straks een kleine 3.500 poolvoertuigen van allerlei merken. Terwijl het totaal aantal dienstauto's bij Defensie teruggaat van 6000 naar 4800. Op dit moment heeft elk defensieonderdeel het merendeel van de auto’s toegewezen aan specifieke afdelingen. Met als gevolg dat sommigen regelmatig stil stonden. Straks is de auto van niemand, maar voor iederéén beschikbaar.” 

Voorauto's
Het wagenpark van Defensie is er voor iedereen. Op de voorgrond projectleider luitenant-kolonel Jaap de Graaf.

Er komen nieuwe poollocaties. Hoe zit dat?

“Tussen 1 juli 2014 en 1 april 2015 richten we in fases (stand maart 2014) poollocaties in. Voor de 'uitrol' daarvan gebruiken we zeven regio’s van het Facilitair Bedrijf Defensie. Dat zijn Soesterberg, Den Haag, Schaarsbergen, Havelte, Den Helder, Breda en Oirschot. Daarmee zijn de pools landelijk goed verspreid. De locaties zijn voor iedere Defensiemedewerker binnen circa vijftien minuten vanaf de werkplek bereikbaar. Als er op plekken structureel teveel of te weinig auto’s voorhanden zijn, schuiven we met de capaciteit.”

Klik voor een volledig overzicht van alle poollocaties en het aantal voertuigen op het kaartje hieronder.

Regio Havelte

Operationeel vanaf 1 november 2014 (aantal dienstauto’s nog onbekend) - Johan Willem Frisokazerne, Assen - Willem Lodewijk van Nassaukazerne, De Marne (Zoutkamp) - Kamp Holterhoek, Eibergen - Johannes Postkazerne, Havelte - Vliegbasis Leeuwarden, Leeuwarden - KMar kantoor District Noord Oost, Zwolle

Regio Den Helder

Operationeel vanaf 1 november 2014 (aantal dienstauto’s nog onbekend) - Maritiem Vliegkamp De Kooy, Den Helder - Nieuwe Haven, Den Helder

Regio Soesterberg

Operationeel vanaf 1 juli 2014 - Camp New Amsterdam, Soesterberg: 70 - Bernhardkazerne, Amersfoort: 120 - Du Moulinkazerne, Zeisterspoor: 80 - Kromhoutkazerne, Utrecht: 120 - Militair Revalidatiecentrum Aardenburg, Doorn: 10 - Van Braamhouckgeestkazerne, Doorn: 35 - Korporaal van Oudheusdenkazerne, Hilversum: 35

Regio Schaarsbergen

Operationeel vanaf 1 oktober 2014 (aantal dienstauto’s nog onbekend) - Koning Willem III/Frank van Bijnenkazerne, Apeldoorn - Generaal Spoorkazerne, Ermelo - Generaal-majoor Koot/Mulderkazerne, Garderen - Generaal Winkelman kazerne, Harskamp - Oranjekazerne, Schaarsbergen - Luitenant-kolonel Tonnetkazerne, ’t Harde - Air Operations Control Station, Nieuw Milligen (tot deze wordt gesloten) - Prinses Margrietkazerne, Wezep

Regio Den Haag

Operationeel vanaf 1 juli 2014 - Kantorencomplex Maasland, Maasland: 25 - Van Ghentkazerne, Rotterdam: 60 - Koningin Maxima kazerne, Schiphol: 80 - Marine Etablissement Amsterdam, Amsterdam: 60 (tot deze wordt gesloten) - Van Alkemadelaancomplex, Den Haag: 200

Regio Breda

Operationeel vanaf 15 januari 2015 (aantal dienstauto’s nog onbekend) - Luchtmachttoren, Breda - Trip van Zoudtlandtkazerne, Breda - Vliegbasis Gilze-Rijen, Rijen - Engelbrecht van Nassaukazerne, Roosendaal - Vliegbasis Woensdrecht, Hoogerheide - Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne, Vlissingen (eind 2019)

Regio Oirschot

Operationeel vanaf 15 januari 2015 (aantal dienstauto’s nog onbekend) - Luitenant-generaal Bestkazerne, Vredepeel - Vliegbasis Eindhoven, Eindhoven - Generaal-majoor De Ruyter van Steveninkkazerne, Oirschot - Vliegbasis Volkel, Volkel - Van Brederodekazerne, Vught - Van Hornekazerne, Weert (tot deze wordt gesloten) - KMar kantoor District Zuid, Den Bosch

.

Hoe kan ik een auto reserveren?

“Dat kan - vanaf juli dit jaar - zowel via CDC Direct als via Dido. Als je via Dido reserveert, gaat de aanvraag naar je lijnmanager die er zijn akkoord aan geeft. Zo krijg je formeel toestemming voor een dienstreis. Ook ben je dan juridisch goed afgedekt bij ongevallen of technische problemen aan de auto. Je moet je aanvraag twee werkdagen van tevoren bij ons indienen. Dan garanderen we dat er een dienstauto in de regio van jouw keuze klaar staat.”

“Als er geen auto meer binnen jouw regio beschikbaar is, kunnen we er extern één huren”

Kan ik zelf een keuze maken uit de verschillende poollocaties?

“Ja. Je kunt uiteraard voor een locatie dicht bij huis kiezen. Mochten daar geen auto’s beschikbaar zijn uit de gewenste pool, dan bieden we je één of meerdere alternatieven binnen dezelfde regio aan. We willen overigens een ‘one-way-ticketsysteem’ invoeren. Daarin kun je je auto eventueel achterlaten op een andere poollocatie, dan waar je hem hebt opgehaald. Maar daar starten we op zijn vroegst pas eind 2015 mee.”

Achterstuur
Iedere Defensiemedewerker is binnen circa vijftien minuten vanaf zijn standplaats bij een autopool.

Krijg ik een huurauto als er geen dienstauto’s beschikbaar zijn?

“Als er geen auto meer binnen de door jou opgegeven locatie beschikbaar is, kunnen we er één van een andere pool laten brengen of er extern één huren. Bij calamiteiten regelen we met spoed een auto voor je.”

Ben ik afhankelijk van de openingstijden van de servicebalie voor het (tijdig) reserveren en ophalen van mijn dienstauto?

“Nee, het wagenpark is 24 uur per dag, zeven dagen per week telefonisch bereikbaar. Overigens kun je telefonisch geen aanvraag indienen. Behalve dan bij een calamiteit. Je kunt je aanvraag wel wijzigen. Verder kun je je auto op elk tijdstip binnen de gereserveerde periode ophalen. Je hoeft namelijk geen sleutel en rittenstaat meer op te halen. Je checkt met je Defensiepas via een card-reader op de voorruit in. Hiermee open je de deur en doe je ‘m ook weer op slot. De sleutel zit al in het contact. Een GPS-systeem houdt automatisch je rittenstaat bij. Mocht je met meerdere personen reizen, dan kun je de auto laten autoriseren voor alle personen.”

Closeup