Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 02

De hele weg kippenvel

Tekst eerste luitenant Wouter Helders
Foto Paul Tolenaar

Militaire ‘revalidanten’ stelen show in Mud Masters

Mud
Mud

Ex-‘luchtmobieler’ Roelof Burghoorn zit van top tot teen onder de modder. Alleen het wit van zijn ogen en het roze van zijn mond zijn zichtbaar, wanneer hij zich op eigen kracht uit de met prut gevulde kuil omhoog worstelt. Burghoorn doet mee aan de Mud Masters Obstacle Run. Voor deze civiele hindernisrace kunnen ook ‘revalidanten’ inschrijven. Zoals militairen die een behandeling ondergaan bij het Militair Revalidatiecentrum (MRC) in Doorn. De jongste Mud Masters was op 8 en 9 maart in Vijfhuizen bij Hoofddorp. 

Volgens de bedenker van de Mud Masters, oud-marinier Skwortsow, is de sfeer van de race uniek.

De rolstoel van Burghoorn kreeg voor de Mud Masters een extra voorwiel voor balans en kracht. Ook is de stoel op vitale plekken afgeplakt, zodat vuil en water zo min mogelijk schade veroorzaken.

Op een heuvel in het parcours pakt Jacco Middelveldt een paar seconden rust.

Tijgeren door de modder of op armkracht een touw-of klimobstakel over. Zelf doen is hét devies van de Mud Masters.

Het team van het MRC Aardenburg.

Terwijl de race op volle toeren draait, sleept Burghoorn zijn grotendeels verlamde benen achter zich aan. Hij raakte verlamd na een ongeluk in de privésfeer en moest Defensie vaarwel zeggen. Wel is hij nog in behandeling bij het MRC. Eén van zijn zeven teamgenoten, ook MRC-‘revalidanten’, draagt Burghoorns’ rolstoel op de schouders. De anderen helpen hem, en elkaar, om bij de finish van het twaalf kilometer lange parcours te komen. 

Mud

“Zelf doen is het devies van de Mud Masters”

“Zelf doen is het devies van de Mud Masters”, legt MRC-therapeut Bart van Zelst uit, terwijl hij met de zwaar hijgende mannen mee rent. De bewegingsspecialist werkt jaarlijks met tientallen revalidanten. Evenementen als de Mud Masters zijn voor veel van hen een hoogtepunt, weet hij. “Of het om een beenprothese, dwarslaesie of een andere lichamelijk of geestelijke beschadiging gaat: deze mannen leerden daar allemaal mee omgaan. Ze doen zoveel mogelijk zelf. De Mud Masters bewijst dat.” 

Echt bizar

De acht mannen laten de geul vol slijk achter zich. Burghoorn neemt weer plaats in zijn off-road rolstoel en dendert enthousiast op het volgende obstakel af. Atlantis, een honderd meter lang waterhindernis. De toeschouwers vinden het prachtig. “Dit is echt bizar”, stamelt een vrouw met open mond, terwijl ze de militairen gadeslaat. Die pauzeren halverwege om zichzelf en de rolstoel schoon te spoelen. Van Zelst glundert: “Ik heb de hele weg al kippenvel. De mannen doen het geweldig.” 

”Mooi om te zien hoe ze samenwerken”

Mud

Een kleine drie uur na de start en zo’n dertig slopende hindernissen later, passeren de revalidanten de finish. Doorweekt en vuil. Toeschouwers klappen en juichen. De revalidanten genieten van het ‘heldenonthaal’. Veel belangstellenden liepen het halve parcours mee om de mannen in actie te zien. Dan volgt onder de deelnemers de emotionele ontlading. Burghoorn, afgepeigerd maar trots: “Dit is in één woord prachtig. Te gek om hier aan mee te doen!” 

Goed gevoel

Teammaat Jacco Middelveldt, die door complicaties na een beenbreuk zijn rechteronderbeen verloor: “De twee maanden trainen waren al geweldig. Maar hier laat je zien wat je allemaal nog écht kunt. Dat voelt goed.” Van Zelst: “Wat een mentaliteit! Deze kerels willen nog steeds het maximale uit zichzelf halen. Roelof fietste eerder de Alpe d’Huzes met een handbike. Jacco werd met zijn beenprothese Nederlands kampioen verspringen. Dit zijn doorzetters.” 

x

Mud Masters idee van oud-marinier

De Mud Masters is een idee van oud-marinier André Skwortsow. “Toen ik zag hoe mooi dit soort evenementen in het buitenland zijn, was één plus één snel twee; dat wordt de Mud Masters!” Het evenement werd voor het eerst in 2012 gehouden. Sindsdien zit de populariteit ervan in de lift. Aan de races in ons land deden tot nu toe 35.000 mensen mee. In Vijfhuizen traden er maar liefst 11.000 in het strijdperk. Skwortsow noemt de sfeer van de race uniek. “Petje af voor wat die mannen en vrouwen laten zien.”

x
Mud