Tekst Lobke Degenaar

Veel inschrijvingen voor cursus mindfulness

Mindfulness, ofwel leven met volle aandacht. Een zoveelste hype in een boeddhistisch jasje? Of helpt ons dit inderdaad om minder op de automatische piloot te leven? Hoe dan ook, het vormingscentrum Beukbergen verzorgt cursussen mindfulness voor defensiepersoneel. Kennelijk bestaat daar behoefte aan, want het aantal inschrijvingen is groot. 

De cursus duurt twee dagen. Er doen burgers en militairen aan mee. Volgens cursusleidster en humanistisch raadsvrouw Hester Schipper is mindfulness geen zweverige methode om je aan het dagelijks leven van de voortrazende 24 uur economie te onttrekken. “Nee, je leert gewoon makkelijker omgaan met wat er dagelijks op je pad komt. Zo is het belangrijk om je ervaringen van moment tot moment tot je te laten doordringen. Oordeel vervolgens niet over die ervaringen, maar accepteer ze. Dat praktische en doeltreffende maakt ook dat veel militairen er wel wat in zien.” 

“Je leert makkelijker omgaan met wat er dagelijks op je pad komt”

Tijdens de oefeningen zitten de cursisten op matjes naast elkaar en doen oefeningen Zo krijgen ze bijvoorbeeld een rozijn in de hand. Niet om op te eten, maar om hem te voelen en te ruiken. Je focust je op de rozijn en ervaart dan wat er in je opkomt. Een deelnemer: “Normaal gesproken werk ik achter de pc mijn tussendoortje weg. Ondertussen beantwoord ik de telefoon. Nu mag dat niet en moet ik focussen. Daarbij merk ik innerlijk verzet en haast. Mijn hoofd wil kennelijk nergens meer de tijd voor nemen. Een best beangstigende constatering, dat het zo moeilijk is om even rustig ‘stil te staan’.” 

MF
Raadsvrouw Hester Schippers: “Mindfulness geen zweverige methode om je aan het dagelijks leven van de voortrazende 24 uur economie te onttrekken.”

Veel tijd

Krijgsmachtpredikant Henk Fonteijn legt uit dat mindfulness een methode is om los te komen van je onbewust en automatische ingesleten denkpatronen. Het kost volgens hem best veel tijd voordat je dat kunt. “Vergelijk het met een spier die je moet trainen.” 

“Mijn hoofd wil kennelijk nergens meer de tijd voor nemen”

In de ogen van Fonteijn is het belangrijk om je bewust te worden van je gedachten. Maar ook om jezelf kritisch af te vragen of ze kloppen. “Kies daar bewust voor in plaats van de automatische piloot in te schakelen. Dit zal je meer innerlijke rust en tevredenheid brengen.”

Volgens Fonteijn is mindfulness niet bedoeld om problemen te omzeilen of om te vluchten als het moeilijk wordt. Het gaat er om om een betere balans te vinden tussen well doing en well being, weet hij. 

Een onderdeel van de training in mindfullness is wandelmeditatie. Die brengt je volgens Beukbergen terug bij ‘het totaal aanwezig zijn; bij het leven in het nu; bij elke stap die je zet’. De meditatie wordt gegeven door geestelijk verzorgers. Hij is ontwikkeld door zenmeester en boeddhist Thich Nhat Hanh, één van de grondleggers van mindfulness. Thich Nhat Hanh gaf de afgelopen veertig jaar overal ter wereld les in wandelmeditatie. 

MF
Een deelnemer doet een ‘bodyscan’. Dat is een concentratieoefening waarbij je bewust beleeft hoe het lichaam aanvoelt.
Wandelen
Bij Beukbergen kun je ook je ook een wandelmeditatie volgen.

Cursusaanbod

In het vormingscentrum Beukbergen kunnen militairen en burgers zich op hun ontwikkeling bezinnen. Het centrum organiseert ook conferenties. Die kunnen over humanitair oorlogsrecht gaan, maar ook over persoonlijke veerkracht. Meer informatie bij Beukbergen.