Rubriek jouw foto

Iets bijzonders meegemaakt en op de foto gezet? Stuur het resultaat naar de Pijler en de kans bestaat dat jouw foto in de rubriek Jouw foto komt. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie, Keesnan Dogger, voorziet de door de redactie uitgekozen foto van commentaar en geeft tips en trucs. Die van jou moet voor 7 april bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs van het CDC. 

De eerste rubriek Jouw foto leverde zeventien reacties op. Samen met Dogger koos de redactie voor de inzending van Jürgen Noteboom van de Dienst Vastgoed Defensie (DVD), Directie West. Hij was vorig jaar in het Yosemitepark in Californië. 

Volgens Dogger heeft Noteboom zijn best gedaan om een mooi standpunt te kiezen. Lekker laag, zodat er diepte in de foto ontstaat en de bergen nog indrukwekkender zijn. De rivier loopt weg in de verte, wat een gevoel van diepte geeft. De beleving van de omgeving komt goed over in de foto.

Volgens Dogger zijn er verschillende manieren om de foto te bewerken. Hij geeft er hieronder drie.

Foto1
1 | Origineel
Foto 2
2 | Je kunt de foto achteraf in een fotobewerkingsprogram- ma als Photoshop aanpassen. Dan kun je bijvoorbeeld meer contrast en kracht in de kleuren brengen.
Foto 3
3 | Het is ook mogelijk om de foto achteraf 'door te drukken' en 'tegen te houden'. Ook dat doe je in een programma voor fotobewerking. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaald accent op een deel van de foto leggen. Op deze foto bevindt dat accent zich in het water.
Foto 4
4 | Zwart-wit kan ook heel mooi zijn. Zo beleef je de foto anders.
Tips
  • Om de kijker houvast te geven, kan het handig zijn om een onderwerp prominent in beeld te zetten. Dat kan bijvoorbeeld een boom zijn of iets in het water. Een rode kano bijvoorbeeld geeft de foto door het kleurcontrast een duidelijk onderwerp. Ook kun je denken aan een doorkijkje. Verder creëert onscherpte op de voorgrond diepte in een foto.
  • Maak eens een foto aan het einde van de dag. Het zonlicht zal het landschap een prachtig strijklicht geven.
  • Maak gebruik van een statief en een lange sluitertijd, bijvoorbeeld twee seconden om zo beweging in het water te creëren.