05

Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 01

Teamvorming is mensenwerk

Tekst Jack Oosthoek
Foto Fons Strijbosch en Wim Salis

Workshops Toolkit Teamvorming geven tips en trucs

Het Expertisecentrum Leiderschap Defensie heeft een digitale toolkit gemaakt voor de militair en burger die leiding geeft aan een nieuwe afdeling of dit gaat doen. Het ECLD gebruikt de toolkit in haar eigen workshops Toolkit Teamvorming. Die lopen sinds oktober 2013 op volle toeren. 

Als voorbeeld van eenheden met nieuwe afdelingen noemt programmamanager drs. Ingrid de van der Schueren de nieuwe Divisie Personeel & Organisatie Defensie (DPOD) en de nieuwe IVENT-organisatie (Joint IV Commando). Sta je op de nominatie om daar leiding te gaan geven, of doe je dat al? In de workshops van het ECLD krijg je tips en trucs. In de bijeenkomsten staan de eerste honderd dagen van de nieuwe leidinggevende centraal. Daarna moet hij de kar zelf trekken. “Die honderd dagen zijn voor een leidinggevende cruciaal”, zegt De van der Schueren. Zij is programmanager voor de Bestuursstaf, het Commando DienstenCentra en de Defensie Materieel Organisatie. 

Omschakelen

De toolkit laat zich het beste omschrijven als een stappenplan, legt De van der Schueren uit. In stap één maakt iedereen kennis met elkaar. In stap twee schakelen de cursisten om van de oude naar de nieuwe situatie. “Daarin draait alles om afsluiten en het aankweken van de juiste instelling”, weet De Van der Schueren. In stap drie staan de ‘groepsprocessen’ centraal. De commandant stelt het personeel vragen als: ‘wat onderscheidt ons van andere teams’? ‘Wat willen we dat anderen van ons zeggen’? De beste slagzinnen komen in het wapenschild van de nieuwe eenheid te staan. 

De eerste honderd dagen zijn vooral voor een leidinggevende cruciaal

Workshop
Programmanager Ingrid De van der Schueren is tevreden over de hoeveelheid aanmeldingen voor de workshops.

In de overige stappen (zes in totaal) geven de deelnemers onder meer antwoord op vragen die het nieuwe managementteam heeft geformuleerd: ‘wat is de missie en visie van onze nieuwe afdeling?’ ‘Wat zijn onze strategische doelen?’ Meedoen aan de workshops Toolkit Teamvorming? Er is voor dit jaar nog voldoende plaats. 

“Op een gegeven moment een stap voorwaarts maken”

Kapitein der mariniers Rob van Brummen van de directie Operaties van de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) in Den Helder gaf zich voor de workshop Teamvorming op, omdat hij vaak met nieuw personeel te maken krijgt. Vooral de lessen over cultuur spraken Van Brummen aan. Opnieuw maakte de coach hem ervan bewust hoe belangrijk het is om tijd te krijgen om aan een nieuwe situatie te wennen. “Maar op een gegeven moment moet je met je team een stap voorwaarts maken.” 

Mensenwerk

Ritmeester Danny Dudart bereidde zich in de workshop voor op zijn nieuwe baan als commandant van het Stafstafeskadron van het Joint Intelligence Surveillance Targeting Acquisition Reconnaisance Commando (JISTAR). Hij leerde onder meer dat leidinggeven geen kwestie is van zwart-wit denken, maar mensenwerk.

“Kwestie van aanvoelen”

Hoewel hij ervaring heeft met leidinggeven, zegt Lex van Engelen, hoofd Audiovisuele Support van het Mediacentrum Defensie, veel van de workshop te hebben opgestoken. “Ik leerde dat het vaak een kwestie van aanvoelen is. Ik heb mijn kennis behoorlijk verrijkt.”