Tekst Leo de Rooij
Foto sergeant Aaron Zwaal

Zoeken naar juiste balans

De Defensie Materieel Organisatie maakt de verbinding tussen willen en kunnen. DMO vormt de brug tussen de wens van de klant, de operationele commando's (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee), en de mogelijkheden die de budgetten en de markt bieden. In een reeks artikelen geven medewerkers een gezicht aan DMO en vertellen hoe die (ver)binding met en door DMO tot stand komt. Deze keer is dat Linda de Lange-van der Vegt (38), P&O-adviseur van het Joint IV Commando.

Ze groeit op in het verlengde van de startbaan van Vliegbasis Soesterberg. Haar lievelingsmuziek als puber wordt menigmaal overstemd door het gebulder van de Amerikaanse F-15 straaljagers die daar destijds waren gestationeerd. Papa is militair bij Defensie, militaire discipline krijgt ze van jongs af aan met de paplepel ingegoten. De cultuur spreekt haar wel aan, dus als de gelegenheid zich voordoet gaat Linda op 18-jarige leeftijd bij Defensie werken. Als medewerker P&O en managementondersteuning, eerst bij de luchtmacht en later bij de marechaussee.

‘Defensiepersoneel is loyaal, houdt van aanpakken, maar dat is tegelijkertijd ook een valkuil’

Gouden kans

“Dat heb ik 10 jaar lang gedaan, maar in 2008 moest ik Defensie helaas verlaten”, blikt Linda terug. “Met pijn in het hart, dat wel.  Door een privé verhuizing naar de andere kant van het land, en geen beschikbare vacatures in die regio, heb ik Defensie verlaten omdat voor mij de reisafstand te groot werd.” 

Ze ging aan de slag bij de provincie Flevoland, trouwde, kreeg 2 kinderen en haalde in de avonduren haar HBO Human Resource Management. Totdat zich in 2017 een gouden kans aandiende: ze werd gebeld of ze wellicht terug wilde komen bij Defensie. “Ik sprong een gat in de lucht! Nu zit ik dus alweer anderhalf jaar als P&O-adviseur bij DMO's JIVC, afdeling Landgebonden IT . Ik ben erg blij weer terug te zijn; de cultuur bij Defensie vind ik erg prettig. Er is duidelijkheid, afspraak is afspraak, mensen zijn bereid de schouders eronder te zetten. Ik zie veel passie en betrokkenheid bij de medewerkers. Het is mooi om met ze in gesprek te zijn en te zien welke IT er ontwikkeld wordt bijvoorbeeld ten behoeve van militaire voertuigen. Wat heeft een medewerker nodig om zijn/haar werk goed uit te kunnen voeren, waar loop je tegenaan? Vanuit die vraag ga ik het gesprek graag aan.”

‘Ik voel me erg prettig in de Defensie-cultuur’.

‘Voor het grote geld moet je niet bij Defensie zijn’

Grote geld

Ondanks die lovende woorden ervaart deze 38-jarige P&O-adviseur ook dat steeds meer mensen Defensie verlaten. Zeker in de IT wordt in het bedrijfsleven een veelvoud betaald van wat Defensie kan bieden. Hoe gaan ze daar bij P&O mee om? “Het klopt dat je voor het grote geld niet bij Defensie moet zijn. Maar daar staan wel erg goede secundaire arbeidsvoorwaarden tegenover! Binnen onze organisatie is er voldoende tijd en geld beschikbaar om jezelf te ontwikkelen door het volgen van cursussen en opleidingen. Dat is in sommige bedrijfstakken wel anders. Verder kun je sporten in 'de baas zijn tijd' en zijn er regelmatig interessante evenementen om bij te wonen. Op 14 november is er bijvoorbeeld een ‘Wij zijn DMO-dag’ met workshops, medewerkers worden dan zoveel mogelijk in staat gesteld om deel te nemen. Al begrijp ik dat, mede door jarenlange bezuinigingen, medewerkers teleurgesteld kunnen zijn in hun verwachtingen. Toch hoop ik dat ze ook deze kant van de organisatie blijven zien.”

"Door onderbezetting is de werkdruk op sommige plekken enorm toegenomen."

Betrokkenheid

Toch is er ook bij de afdeling Landgebonden IT, ruim 160 medewerkers (militair, burger en inhuur), sprake van verloop. Daarbij is er de intentie het aantal (dure) inhuurkrachten af te bouwen. Bij een aantal moeilijk te vervullen functies is de concurrentie van het bedrijfsleven enorm. Hoe lok je dan voldoende sollicitanten? “Ik probeer bij kandidaten altijd te appelleren aan hun maatschappelijke betrokkenheid. Dat ze kunnen meewerken aan een veiliger Nederland. Verder is er binnen DMO een speciaal team Instroom opgezet, dat het aantal vacatures moet stroomlijnen en de sollicitatieprocedures verkorten. Maar ik erken dat we daarin nog een flinke slag kunnen en moeten maken.”

"Binnen P&O doen we er alles aan de juiste balans tussen werk en eigen tijd te bewaken."

‘Defensiepersoneel is loyaal, houdt van aanpakken’

Meer synergie

Zo zou volgens Linda ook in P&O-land meer de synergie gezocht moeten worden: “Nu zien we nog te vaak dat ieder voor zich het hoofd breekt over hetzelfde onderwerp, in plaats van de krachten en ideeën te bundelen.” Blij is ze wel met de aandacht die er is (gekomen) voor de juiste balans tussen werk en eigen tijd. “Door onderbezetting binnen de organisatie is de werkdruk op sommige plekken enorm toegenomen. Je merkt dat emmertjes overstromen; het verzuim valt nog mee, maar de gesprekken gaan steeds vaker over het vinden van de juiste balans. Defensiepersoneel is loyaal, houdt van aanpakken, maar dat is tegelijkertijd ook een valkuil. Maar binnen P&O doen we er alles aan om die juiste balans te bewaken. Dat lukt helaas niet van de een op de andere dag, maar we doen ons uiterste best!”