Tekst Evert Brouwer
Foto Bart Nijs Fotografie

“Een huzarenstukje.” Aldus roemde kapitein van de marechaussee Arie Verhagen de inzet van het Joint IV Commando (JIVC) en Operations (OPS). Ze zorgden met een snelle actie voor verbindingen bij het extra aanmeldcentrum voor vluchtelingen in de Nassau Dietzkazerne in Budel.

Ga er maar eens aan staan. De kazerne is nog niet eens zo lang gesloten. De glas- of koperverbinding naar deze locatie waren inmiddels verwijderd. De tijdsdruk was hoog; tussen waarschuwingsopdracht en realiseren zat maximaal 72 uur. “Het netwerkdesign moest dus opnieuw worden uitgedacht”, legt manager majoor der mariniers Christ van Dinteren (JIVC) uit.

"Om dan ook nog eens de netwerkomgeving van Defensie - MULAN - met een 100 Mb-datacapaciteit naar binnen te brengen is bepaald geen eenvoudige exercitie. We hebben eerst een internetlijn via een straalverbinding aangelegd, deze link beveiligd en vervolgens in Stroe aan MULAN gekoppeld.”

Opvang

Binnen het aanmeldcentrum werken de vreemdelingenpolitie, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de GGD, de Koninklijke Marechaussee, de IND en de vrijwilligersorganisatie Vluchtelingenwerk Nederland intensief samen. De eerste opvang en registratie van vluchtelingen en asielzoekers heeft hier plaats. 

De ICT-infrastructuur is met name gericht op onderzoek naar de identiteitsdocumenten van de personen. “De marechaussee beschikt over expertise op het hoogste niveau als het gaat om documentenonderzoek. Specifieke instrumenten en applicaties om dit onderzoek te kunnen doen en vast te leggen, zijn beschikbaar via MULAN. Vandaar het belang om de verbinding te verzorgen”, vertelt Van Dinteren. 

Het gaat om grote databestanden die ook nog eens uitwisselbaar dienen te zijn met de aanmeldcentra in onder meer Amsterdam en Ter Apel. “Om dat voor elkaar te krijgen, volstaat een ADSL-lijn niet. Vandaar dat ons gecombineerde JIVC/OPS-team dag en nacht heeft gewerkt om alles voor elkaar te krijgen.”