Tekst Robert den Hartog

'Cadeaus uitpakken via Skype'

Wat is er fijner dan de feestdagen door te brengen met de mensen die het dichtst bij je staan? Niet iedereen die bij de KMar werkt, is in deze gelegenheid. Neem bijvoorbeeld de collega's die tijdens de feestdagen op missie zijn in het buitenland. KMarMagazine benaderde een aantal collega's en vroeg hoe zij de komende feestdagen vieren.

'We doen de kerstvakantie wel over'

-
Naam: adjudant Marc, Leeftijd: 34 jaar, Functie: detachementscommandant art. 4 ISAF, Locatie: Afghanistan

"Dit is voor mij de eerste keer dat ik tijdens de Kerstdagen in een missiegebied ben. Mijn familie zal ik zeker missen. Voor de rest is de sfeer binnen de groep erg goed. Ik heb dan ook het gevoel dat we er hier gezamenlijk gezellige feestdagen van gaan maken. Er gebeurt genoeg voor en tijdens de feestdagen. De Duitse collega's organiseren een kerstmarkt. De koks verzorgen extra kerstmaaltijden en er zijn internationale kerstdiensten. Ook is er op en om het kamp kerstversiering aangebracht.

Toch zal ik de sfeer in Nederland wel missen. De kerstvakantie breng ik vaak met familie door, maar dat zit er nu helaas niet in. Gelukkig is het contact met Nederland goed. Ik kan gebruik maken van Skype, e-mail en Whatsapp. Ik zal rond de Kerstdagen niet meer contact hebben dan dat ik nu al heb. Eind januari zie ik de familie en dan doen we de kerstvakantie wel over.”

x

'Zeker geen witte Kerst'

-
Namen: kapitein Arno, adjudanten Henk en Twan, opperwachtmeester Christian en wachtmeester-1 Mathieu, Leeftijden: 24 tot 53 jaar, Functie: detachement art. 4 MINUSMA, Locatie: Mali

"Vieren van de feestdagen in Mali zal zeker anders zijn dan thuis. Het zal een zeer bijzondere ervaring zijn. Inherent hieraan is natuurlijk dat je de feestdagen doorbrengt zonder familie en vrienden. Het gemis is best groot, zowel voor ons in het missiegebied als voor thuis. Voor sommigen is het niet thuis zijn extra bijzonder, omdat er tijdens de feestdagen echtgenotes en kinderen jarig zijn.

Natuurlijk proberen we er met de mensen om ons heen een paar mooie dagen van te maken. Een paar collega's zullen de kerstdienst bijwonen. Er wordt ook een feestelijk tintje gegeven aan de maaltijden. Zelf zijn we in het bezit van wel 1 setje kerstlampjes, maar we gaan er vanuit dat hier en daar de boel gaat worden versierd. Wat we zullen missen is de familiaire en huiselijke sfeer rond de feestdagen. Ieder jaar hopen we op een witte Kerst, maar wat zeker is dat we hier in Mali geen witte Kerst gaan meemaken."

x

'Je weet dat het niet altijd mogelijk is Kerst thuis te vieren'

-
Namen: majoor Guus en adjudant Rob, Leeftijden: 53 en 48 jaar, Functie: advisors investigations Force Military Police Unit MFO, Locatie: Sinaï

"Ik (Guus, red.) kijk er naar uit om de Kerstdagen in de Sinaï mee te maken. Het lijkt mij heel bijzonder om de sfeer te proeven van de verschillende culturen (14 deelnemende landen, waaronder Colombia, Uruguay en de Fiji-eilanden). Er is binnen de MFO onderling respect voor alle bijzondere feestdagen. Kerst neemt als feest wel een heel bijzondere plaats in. De contingentbars op het kamp zijn versierd. Op de Kerstdagen zelf worden speciale kerstgerechten gemaakt en wordt de eetzaal omgetoverd tot een ‘dining hall’. Ook zijn er kerkdiensten.

Uiteraard zal het gemis van partner en kinderen worden gevoeld. Kerst is een jaarlijks terugkerend feest en dat vier je met je gezin en dierbaren. Je weet dat het niet altijd mogelijk is. Rob gaat in goed overleg de Kerstdagen doorbrengen met zijn gezin in Nederland. Mijn partner en kinderen vinden het niet leuk dat ik niet thuis ben, maar weten dat het deel uitmaakt van het werk. We gaan het volgend jaar inhalen."

x

'Het is jammer, maar niet meer dan dat'

-
Naam: tweede luitenant Chris, Leeftijd: 33 jaar, Functie: detachementscommandant art. 4 1(NLD) Ballistic Missile Defence Task Force, Locatie: Turkije

"Uiteraard wordt ook in Turkije aandacht besteed aan de Kerstdagen. Ons Holland House wordt versierd en de activiteitencommissie organiseert een heuse kersteditie van de bingo. Ook is er beide Kerstdagen de gelegenheid om aan te schuiven bij een luxe kerstdiner. Omdat dit diner op 2 dagen wordt verzorgd heeft iedereen de gelegenheid hiervan te genieten. Op kerstavond wordt door de Nederlandse dominee in de Amerikaanse Chapel een kerstviering gehouden.

Natuurlijk ben ik het liefst thuis en gelukkig denken mijn naasten er hetzelfde over. Dit jaar gaat het net even iets anders. Dat is jammer, maar niet meer dan dat. Via Skype zal ik live bij het uitpakken van de kerstcadeaus aanwezig zijn. Wat ik zal missen is net even die extra tijd en aandacht voor en met je naasten. Dit jaar vier ik Kerst samen met ongeveer 200 gedreven militairen van allerlei eenheden uit allerlei hoeken en steden uit het land. Dat maakt het toch ook wel weer bijzonder. Ik wens alle collega's en hun familie fijne feestdagen en een voorspoedig 2015!"

x

'Mijn naasten hebben alle begrip'

-
Naam: adjudant Gideon, Leeftijd: 52 jaar, Functie: medewerker National Support Element KFOR, Locatie: Kosovo

"Ik ben tot eind maart geplaatst bij Kosovo Force (KFOR). De feestdagen vier ik dit jaar voor een deel in Nederland en voor een deel in Kosovo. Kerst vier ik thuis, maar met Oud en Nieuw ben ik weer op missie. Het hoofdkwartier van KFOR is versierd en op het kamp staat een centrale kerstboom. De collega's die hier met Kerst zijn hebben een kerstmaaltijd op het hoofdkwartier van KFOR. Oud en Nieuw vier ik met mijn collega's van EULEX (European Union Rule of Law Mission) en KFOR in een restaurant met uitzicht op de stad Pristina.

Mijn naasten vinden het niet fijn dat ik met de jaarwisseling niet thuis ben, maar hebben wel alle begrip voor dit aspect van mijn werk. Uiteraard probeer ik als de kans zich voordoet te videobellen met mijn (nog jonge) kinderen en mijn vrouw. Ik vind het leuk om met andere culturen de jaarwisseling te vieren. Het is jammer dat mijn gezin niet kan meemaken wat ik hier meemaak."

x

'Zelf gekozen geen verlof op te nemen'

-
Naam: wachtmeester-1 Wesley, Leeftijd: 30 jaar, Functie: United Nations Police MINUSMA, Locatie: Mali

"Ik heb persoonlijk vrij weinig met de feestdagen. Ik heb er zelf voor gekozen om geen verlof op te nemen. Dit in tegenstelling tot vele andere collega’s die wel met de feestdagen thuis zijn. Natuurlijk zal ik het thuisfront missen maar dat doe ik sowieso wel, daar hoeft het geen feestdag voor te zijn. Ik ga de jaarwisseling, die ik normaal met vrienden doorbreng, wel missen. Ze zullen het thuis minder leuk vinden, maar het begrip is er wel dat ik er niet zal zijn.

Voor zover ik kan merken wordt hier niet veel aandacht besteed aan Kerstmis. Wel kwam ik opeens voor de ingang van het VN-hoofdkwartier de kerstboom tegen, waarmee ik op de foto sta. Tijdens de jaarwisseling zijn er verschillende evenementen georganiseerd. Of ik extra contact met thuis zal hebben tijdens de feestdagen? Nee, met de mogelijkheden van tegenwoordig is het contact al optimaal."

x

'Decembergevoel gaat langs me heen'

-
Naam: adjudant Bert, Leeftijd: 42 jaar, Functie: Police Advisor UNMISS, Locatie: Zuid-Soedan

"Omdat ik hier echt in een hele andere wereld ben - op 5 december was het ruim 37 graden in de schaduw - gaat het 'decembergevoel' eigenlijk helemaal langs me heen. Nietemin staan mijn collega's en ik stil bij de feestdagen. Wat we precies met Kerst gaan doen, weet ik nog niet. Ik heb in ieder geval Eerste Kerstdag een dagdienst en Tweede Kerstdag begin ik met een nachtdienst.

Ik vind het een aparte ervaring om de feestdagen in Zuid-Soedan door te brengen. Ik heb daar geen moeite mee en mijn thuisfront gelukkig ook niet. Het lijkt me een bijzondere ervaring om de Kerstdagen hier door te brengen in een vluchtelingenkamp. Mensen die alles zijn kwijtgeraakt en nu met ruim 25.000 anderen op een klein oppervlak wonen. Ik vind het niet erg om een keer met Kerst niet thuis te zijn. Ik heb zoiets van: dat komt volgend jaar wel weer."