04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Renovatie OTCKMar in beeld

Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant Hille Hillinga

Rondleiding over de Koning Willem III-kazerne

inzetje

De voltooiing van de renovatie van de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn is weer een stapje dichterbij. Onlangs is het totaal vernieuwde en ondergronds uitgebouwde gebouw 55 opgeleverd. Toch staan de meest ingrijpende verbouwingen voor begin volgend jaar op het programma. Projectadviseur Renovatie en Nieuwbouw kapitein Karel van Dijk maakt een ronde over het terrein van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum langs de afgeronde projecten en hij legt uit wat er het komend jaar gaat gebeuren. 

De Koning Willem III-kazerne stamt uit 1939. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitse bezetters de kazerne ingenomen en gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog nam de Koninklijke Marechaussee de kazerne in gebruik. Voor de eeuwwisseling werd gestart met het Masterplan om de Koning Willem III-kazerne/Frank van Bijnenkazerne te renoveren en te herstructureren. In 2004 is begonnen met de werkzaamheden.

Gebouw 5 en 6

-

Status: afgerond. In 2004 zijn de gebouwen 5 en 6 onder handen genomen. Om de veroudering van de gebouwen tegen te gaan zijn ze helemaal gestript en van binnen opnieuw opgebouwd. Dat is in de oorspronkelijke stijl gebeurd. In gebouw 6 zijn 3 cellen uit 1939 als monument bewaard gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitse bezetter de cellen om leden van bijvoorbeeld het verzet, politiek andersdenkenden, onderduikers en werkweigeraars op te sluiten in afwachting van verder transport of in het ergste geval, executie. In dit gebouw zijn  daarnaast ook 6 leslokalen ingericht waar praktijksituaties kunnen worden nagebootst.

lijntje

Legeringsgebouwen

02

Status: afgerond. Op de Koning Willem III-kazerne staan 5 legeringsgebouwen, waaronder het Graeme Warrack-gebouw en het Jeroen Severs-gebouw. In de 5 panden kwamen en komen nog steeds aankomende marechaussees op tijdens de opleiding. In 2006 is gestart met renoveren van de verblijven. Ze zijn helemaal gemoderniseerd. Ook bij deze gebouwen zijn onder andere de muren, tegels, dakpannen en vloeren zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat gehouden of teruggebracht.

lijntje

Gebouw 55

03

Status: afgerond. Momenteel het pronkstok van de kazerne. Vroeger was het banaanvormige gebouw voor onderhoudsgroepen, verbindingseenheden en garages bestemd. Bij het gemoderniseerde pand is een ondergrondse sporthal gebouwd. De hal bevindt zich 5 meter diep en steekt slechts 2 meter boven de grond uit. Behalve diverse sport- en fitnesszalen, schietbanen, dojo's, IBT-straten en een nagebouwde grensbewakingspost zijn ook het Logistiek Centrum en het bureau Matlog in gebouw 55 gevestigd. De achterzijde van het kazerneterrein is vanaf het Square te bereiken via een loopbrug die in het midden van gebouw 55 eindigt.

lijntje

Keuken Eetzaal en Kantine (KEK)-gebouw

04

Status: start begin 2015. Behalve een nieuw multifunctioneel lesgebouw komt nog een nieuw gebouw aan het Square. Het KEK-gebouw ondergaat een metamorfose. Het pand krijgt dubbele beglazing en wordt volledig gemoderniseerd. De stoomketels waar de koks nu nog mee koken worden vervangen. Om tijdens de verbouwing alle collega's nog wel van ontbijt, lunch of diner te kunnen voorzien wordt op het Square een grote tent geplaatst. Op de tweede etage van het nieuwe KEK-gebouw krijgt het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee een oefenruimte. Als het KEK-gebouw af is, wordt gestart met de sloop van de oude filmzaal aan de overkant van het Square.

lijntje

Gebouw 46 en 50

05

Status: start begin 2015. Dit project wordt de blikvanger van de kazerne. De grote filmzaal (gebouw 46) en de oude sporthal (gebouw 50) worden met de grond gelijk gemaakt. Begin volgend jaar gaat eerst de oude sporthal weg. Als het KEK-gebouw aan de overkant van het Square is vernieuwd, begint het werk aan gebouw 46. Het uiteindelijke resultaat wordt een multifunctioneel lesgebouw van 3 verdiepingen met 36 lokalen. Daarnaast komen ook een open leercentrum, auditorium, bibliotheek en een parkeergarage in het gebouw. 

lijntje

Gebouw 38, 39, 40 en 42

06

Status: december 2014 afgerond. In de 3 gerenoveerde panden aan het Square nemen vanaf volgend jaar verschillende sectoren hun intrek. Zo komen het gezondheidscentrum, de geestelijke verzorging en een stiltecentrum in 1 gebouw. In de overige panden komen de sector Ondersteuning en de sectoren Kennis en Training. De kantoorruimten in oude stijl worden voorzien van de nieuwste snufjes. Transparant is het sleutelwoord. Alle gebouwen zijn voorzien van glazen wanden die de bureauruimten van elkaar scheiden. Gebouw 42 wordt een traditiekamer, waar de historie van de kazerne wordt tentoongesteld.

lijntje

Achterterrein

07

Status: start eind januari 2015. Het achterterrein van de Koning Willem III-kazerne ondergaat een grote gedaanteverwisseling. Zoals het er naar uitziet blijven achter gebouw 55 slechts 2 gebouwen staan. De rest is nu nog braakliggend werkterrein met gebouwen die nog moeten worden gesloopt. Maar hier verrijst de komende jaren een grote buitensportaccommodatie. In 2018 zijn hier een klimtoren, een nieuwe hindernisbaan, sportveld, beachvolleyball-veld en diverse andere sportfaciliteiten en groenvoorzieningen te vinden. Aan de zijkant van dit terrein ligt nu al een nieuw, lager gelegen parkeerterrein voor 300 voertuigen.

lijntje

Bekijk hier een animatie van het nieuwe OTCKMar