10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Hoe werkt dat eigenlijk?

Mobiel Administratiecentrum

Het Mobiel Administratiecentrum, op de werkvloer beter bekend als de MAC-bus, is een mobiele kantooromgeving van de Marechaussee. Met een voertuig is het administratiecentrum, gebouwd op een oplegger van maarliefst 12 meter lang, overal in het land in te zetten.

De ruim 10 MAC-bussen, die de KMar heeft, zijn als commandopost in te zetten bij grote evenementen, zoals de Vierdaagse van Nijmegen of op de Open Dagen van Defensie. Daarnaast is het MAC een vertrouwde verschijning op controlestroken en parkeerplaatsen in de buurt van de grens met Duitsland en België. Met de mobiele werkplek kunnen bepaalde zaken tijdens bijvoorbeeld een Mobiel Toezicht Veiligheid-controle ter plaatse worden uitgezocht. En dat scheelt veel reizen en telefoneren. 

Klik op de plus-tekens in de foto voor meer informatie.

Met de computer kunnen we diverse operationele systemen (zoals het Vreemdelingen Basissysteem (VBS) en het Bedrijfs Processen Systeem (BPS)) raadplegen en persoonsbevragingen doen.

Aan de zaklampen zijn lichtpylonen vast te maken. Als het donker is, is het dan makkelijker om in voertuigen te kijken en auto´s staande te houden.

Op het bord hangt actuele informatie over bijvoorbeeld personen en voertuigen, die nog niet in de operationele systemen staan. Het is ook een handige plek om telefoonnummers te noteren.

In een kleinere kamer die aan deze ruimte grenst interviewen we personen. Indien nodig kunnen we ze daar ook fouilleren.

Met de ‘docu-box’ controleren we documenten op echtheid. Dit apparaat projecteert verschillende lichtsoorten op het document.

Met de microscoop is het mogelijk in te zoomen op een document. Zo kunnen we de print- en druktechnieken controleren.