07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

Oefenen in de achtertuin

Foto korporaal-1 Jurjen Rozeboom

Het is voor landmachteenheden lang niet altijd nodig voor oefeningen naar grote terreinen in het buitenland uit te wijken. Sommige oefeningen zijn prima mogelijk in openbaar gebied in de buurt van de kazerne. Of, zoals de militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade zeggen: ‘in de strook’. Ze trainden vorige week hun ‘skills en drills’ in hun eigen achtertuin.

Een infanterist zit ‘in de waarneming’ naast een boerderij in de Flevopolder. “Voordat we een locatie als deze betrekken, bellen we even netjes aan bij de betreffende boer om toestemming te vragen. We krijgen vooral positieve reacties, ook van passanten die ons op het erf aan het werk zien”, zegt eerste luitenant John Van den Bosch, commandant van een anti-tankpeloton.

Eenheden die beschikken over Fenneks, gepantserde wielvoertuigen, kunnen gewoon over de openbare weg verplaatsen. Tijdens oefeningen in ‘de strook’ kunnen ze dus elke gewenste locatie bereiken en zichzelf laten zien aan de lokale burgerbevolking.

De platte terreinen in de omgeving van Dronten bieden uitstekende oefenomstandigheden voor anti-tank schutters. “Het is een voordeel dat ze ver kunnen kijken, maar het open veld biedt weinig plaats om zelf onzichtbaar te blijven voor de vijand.”

De Flevopolder biedt voldoende gelegenheid om in ‘de strook’ te oefenen. Uitgestrekte weilanden en overzichtelijke, vlakke terreinen te over. De bebouwde gebieden zorgen voor een stedelijke oefenomgeving die militairen tijdens een missie zomaar kunnen tegenkomen.

Een combinatie van bos en weiland vormt een ideale oefenomgeving voor 43 Brigade Verkenners Eskadron. Het bos biedt de gelegenheid om ongezien te blijven, de weidse landbouwgronden een goede locatie om waar te nemen.

Gebruik van terreinen en oefenmunitie gaat uiteraard in overleg met de betrokken gemeentes, die de benodigde vergunningen verschaffen. Sectie Communicatie behandelt eventuele klachten van bewoners en omstanders.

Vanuit de bosrand houdt deze verkenner zijn omgeving nauwlettend in de gaten. “De verkenners moeten in dit gebied, globaal tussen Deventer en Zwolle, rekening houden met alledaagse dingen: wandelaars, wilde dieren en gevarieerde bebouwing”, zegt majoor Van den Berg van Sectie Communicatie. “Zo kunnen ze hun vaardigheden een extra dimensie geven.”